Hos DOLLE har vi tatt et spennende skritt mot automatisering ved å implementere en samarbeidsrobot (cobot) i vår produksjon. Denne nye teknologien har gitt oss verdifulle erfaringer som vi gjerne vil dele med andre selskaper som vurderer bruk av roboter i sine egne prosesser.
Som produksjonsleder Steen Laier forklarer, ser vi stort potensial i coboter. I stedet for å la roboter ta over hele produksjonsprosessen, har vi funnet ut at det kan være både økonomisk og praktisk å la en robot håndtere flertallet av arbeidet, mens våre ansatte tar seg av de gjenværende oppgavene.
"Roboter som skal utføre alle oppgaver, kan raskt bli kostbare—spesielt hvis det er behov for fleksibilitet i prosessen. Ved å la roboten ta seg av 80% av oppgaven og våre ansatte de siste 20%, oppnår vi ikke bare tidsbesparelser, men vi forbedrer også arbeidsmiljøet," sier Steen Laier.
Se intervjuet med DOLLEs produksjonsleder Steen Laier, som er lastet opp på Teknologisk Institutt sin YouTube-kanal.
Effektivitet og forbedret arbeidsmiljø
Vi har opplevd at coboter kan gjøre en betydelig forskjell for våre ansattes trivsel. Mange av de manuelle oppgavene i vår produksjon kan være fysiske krevende, spesielt når de utføres dag etter dag. Ved å la roboten håndtere noen av de mer belastende oppgavene reduserer vi risikoen for arbeidsrelaterte skader og forbedrer dermed arbeidsmiljøet.
En læringsprosess snarere enn rask økonomisk gevinst
Når vi implementerte vår første collaborative robot, var målet ikke å oppnå en rask økonomisk gevinst. I stedet så vi det som en læringsprosess. Formålet var å utforske hvordan roboten kunne skape verdi i vår produksjon, og hvor den kunne gjøre en forskjell.
"Vi har valgt å se den første roboten som en læringsrobot. Det har ikke vært avgjørende for oss at den skulle ha en tilbakebetalingstid på ett, to eller tre år. I stedet har vi fokusert på å lære hvordan vi kan jobbe med teknologien, og hvor den kan inspirere oss til ytterligere optimalisering," forklarer Steen Laier. Faktisk har det blitt tydelig at flere ansatte nå ser potensialet i å bruke roboten i sine respektive produksjonsområder.
Utfordringer med programmering
Selv om coboten har gitt oss nye muligheter, har det også vært utfordringer underveis. Vi bestemte oss tidlig for at vi skulle lære å programmere roboten selv for å bygge intern kunnskap om teknologien. Imidlertid har denne avgjørelsen vist seg å være mer tidkrevende enn vi først forventet.
"Det har tatt lengre tid å lære hvordan vi programmerer roboten enn vi hadde forutsett. Vi fikk noe programmering fra vår leverandør, men ønsket å bygge videre på det selv for å få en bedre forståelse av teknologien," sier Laier.
Robotene fungerer for tiden primært som håndteringsroboter, som kan flyttes rundt til forskjellige områder i produksjonen. For å utnytte den enda bedre i fremtiden har vi besluttet å tilby kurs til våre ansatte i programmering, slik at de kan bruke roboten mer effektivt i ulike prosesser.
Vårt råd til selskaper som vurderer coboter
Hvis du vurderer å implementere kollaborative roboter i produksjonen din, er vårt råd å være åpen for utfordringene og ikke nøle med å ta spranget. Det er imidlertid viktig å ha realistiske forventninger og sikre at du investerer de nødvendige ressursene.
"En cobot er ikke en plug-and-play-løsning. Det krever en klar plan for hvor og hvordan roboten skal brukes, samt en grundig evaluering av om det er en kostnadseffektiv løsning," avslutter Steen Laier.
Hos DOLLE har vi allerede erfart fordelene ved å ta i bruk robotteknologi. Vi ser frem til å utnytte dets fulle potensial og fortsette å forbedre både effektiviteten og arbeidsmiljøet vårt gjennom innovative løsninger.